Like Us On FB!

Monday, 20 January 2014

Kenapa Kita Memerlukan Supplemen

Ramai yang bertanya tentang kewajaran untuk mengambil supplemen dalam kehidupan seharian.Di sini saya senaraikan beberapa sebab kenapa kita perlu mengambil supplemen.
✔ Tubuh kita memerlukan dos vitamin yang tinggi daripada sumber makanan seharian. Vitamin daripada makanan tidak mencukupi bagi kesan pencegahan penyakit dan anti-penuaan.


✔ Buah-buahan dan sayuran mungkin tercemar. Penggunaan baja sintetik dan racun perosak mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.

✔ Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan.

✔ Gangguan penyerapan zat makanan dalam tubuh berlaku akibat pengambilan ubat penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol, minuman keras dan antibiotik.

✔ Amalan diet yang tidak sihat seperti pengambilan kafein berlebihan , lemak,kolestrol, gula dan garam telah mengurangkan simpanan mineral dan mengganggu penyerapan mineral.

✔ Gaya hidup masakini dengan kehidupan yang mencabar, sibuk dan stress menyebabkan kurangnya penjagaan diri dan mengakibatkan masalah kesihatan.

✔ Kurangnya penyediaan makanan sihat di rumah dan gemar makanan segera yang tinggi kandungan MSG merupakan penyumbang kepada masalah kesihatan.

✔ Persekitaran yang tercemar dan imunisasi yang lemah akibat kekurangan mineral dan vitamin telah menyebabkan tubuh badan mudah dihinggapi penyakit.


Pada saya ia merupakan suatu pilihan individu.If you can,and want to, go for natural,healthy food by all means.Saya memilih untuk mengambil supplemen kerana saya tidak mampu untuk mengamalkan diet yang seimbang dan selalu keletihan dan kepenatan dalam mengimbangi tugas di pejabat dan di rumah (uuu...nak kerja dari rumah plzzz).

Lagi best,lain yang saya harapkan,beberapa masalah saya yang lain juga berjaya diselesaikan dengan izin Allah.Kalau nak tahu apa dia,boleh borak-borak dengan saya ok? Just PM saya di Facebook Super Vitamin atau Intan Nadia Taib or you may contact me at 019-7626464.

0 Comments:

Post a Comment