Like Us On FB!

Intan dan Khairul

Tahu lebih lanjut tentang kami.

Permata Hati Kami

Zinnirah dan Zunnurain.

Supplement produk Shaklee

Tahu lebih lanjut mengenai produk Shaklee bersama kami

Ramadhan Kareem

Selamat menjalani ibadah puasa kepada semua umat Islam.

Jangan Lepaskan Peluang

Ambil risiko jika mahu lebih berjaya dalam hidup.

Sunday, 30 November 2014

Perkongsian Bersama Brother Lim Jooi Soon

Assalamualaikum,

Baru-baru ini ofis Intan telah menganjurkan sebuah perkongsian bersama seorang penceramah/pendakwah yang pretty much terkenal di Malaysia khususnya dalam ilmu perbandingan agama.Tetamu jemputan yang dimaksudkan ialah Brother Lim Jooi Soon.Seingat Intan,dulu Intan pernah pi rumah dia,join event student KMB menuntut ilmu dengan beberapa ilmuan terkenal di Malaysia termasuklah Dr Maza. Al maklum,nak berubah dan bertaubat daripada jadi budak nakal...hihi..So,alhamdulillah diberi peluang untuk mendengar peringatan Allah SWT..Rindu okayyy nak dengar benda2 cenggini...Hati tengah gersang katakan,,huhu...

Antara perkara yang dibincangkan ialah:

Realiti dakwah di Malaysia.

Dakwah adalahh sunnah. Inviting people to Islam is sunnah. Tapi sunnah tersebut nyata sama sekali ditinggalkan zaman kini.

If people ask you about Islam,would you be able to answer them confidently?Would you be able to handle them?

Kalau diberi seorang non Muslim kepada kita.Boleh tak kita nak kita yakinkan mereka dengan agama Islam?

Masa di universiti Nottingham Msia, Intan pernah ditanya tentang  Islam,tapi instead ku cerita pasal ibadat orang Islam. Soooooo tak kena kan? Sebab kita tak pandai..Kita jahil dan tak pi belajar dengan orang yang pakar.Huhu..

Tapi kat Nottingham Msia nilah titik permulaan Intan untuk memahami Islam dengan lebih mendalam. Terutamanya tentang poligami,muahaha...dulu ku anti,tapi setelah difahamkan oleh seorang brother daripada Nigeria,ku lebih terbuka dan memahami,Sampai sekarang kot ku kenang jasa dia..hihi!So,jangan pelik kalau Intan macam cool2 je kalau tau orang berpoligami =)


Semasa perkongsian tersebut, Intan pun ada melontarkan beberapa soalan juga. 
  1. How to convince an atheist that God exist?
  2. What is Islam perspective towards dinosour? - x boleh blah kan? :P
Berkenaan soalan pertama, beliau menyentuh tentang teori expanding universe dan kajian Stephen Hawkings mengenai ini.Yang ni memang kena membacala adik kakak wehhh...Nak tahu lebih lanjut,sila baca ni...THE BEGINNING OF TIME

Kalau rasa tak berapa rajin sangat nak membaca (kiki), buleh tengok video kat bawah ni je.Short and sweet,dapatla brief idea about this theory.



2nd tu,senang sahaja jawapannya...Quran dan hadis tak pernah sebut tentang dinasour.Kalau ada,Islam tak ada masalah dengannya.Kalau tak wujud,Islam has no objection either.Tiada bangkangan.

Seronok sebenarnya belajar pasal perbandingan agama. Macam journey to understand ourselves and our religion.Kalau uolssss kawin dengan non Muslim,lagi penting untuk faham asas-asas akidah ini Tahu tak,sebenarnya kita sangat bertuah dilahirkan sebagai umat Islam.Tapi jarang sekali kita mensyukuri nikmat ini kan?Apatah lagi nak berkongsi nikmat ini bersama rakan-rakan lain yang masih belum mengenali Islam.

Ikutkan hati memang nak pergi berguru dengan diorang-diorang ni, bila dah kawin,bekerja dan berkeluarga ni macam-macamlah constrainnya.Niat dah ada,permission pun dah dapat. Ada rezeki kang,inshaAllah nampakla muka Intan kat kelas-kelas diorang kang.

So,jom tuntut ilmu dan hidupkan kembali sunnah Rasulullah SAW ini.

Till then,cherioss!






Wednesday, 19 November 2014

Manfaat dan Kebaikan Omega Guard Shaklee

Holla....!

Dah lama tak bercerita di blog.To those yang tak tahu lagi, Intan baru je pindah tempat keje baru.Ohh,still within syarikat oil & gas sekarang, but different subsidiary company now. Tempat baru ni pulak project environment, so challengesnya berbeza - load of works banyak gila,speed kena laju sokmo,adehhh...Memang takde masa nak berfoya-foya lah.. ='(

Anyway, bulan ni kan promosi Omega Guard Shaklee. Jadi Intan nak ceritalah serba seddikit berkenaan produk ini,Sebelum kita mengenali Omega Guard  secara lebih lanjut, ada beberapa perkara yang kita perlu faham terlebih dahulu - apa itu omega -3 atau dalam bahasa pasarnya ialah minyak ikan.Ok,jom kita tambah ilmu sama2..

Beli 2 dapat 5% discouunt,beli 6 dapat 1 free!

Apakah Omega-3?

Omega-3 adalah sebuah keluarga rantai panjang asid lemak poli tak tepu di mana nutrien yang terkandung di dalamnya penting untuk kesihatan tubuh dan otak. Malangnya, ini tidak disintesis oleh tubuh manusia dan oleh itu mesti diperolehi dari diet atau makanan tambahan.

Kajian menunjukkan bahawa kedua-dua omega-3 yang paling bermanfaat adalah EPA (Eicosapentaenoic acid) dan DHA (asid docosahexaenoic). Walaupun EPA dan DHA secara semulajadi berlaku bersama-sama dan bekerjasama dalam badan, kajian menunjukkan bahawa setiap asid lemak mempunyai manfaat yang unik.

EPA menyokong jantung, sistem imun, dan tindak balas keradangan. 

DHA pula menyokong otak, mata, dan sistem saraf pusat dan sebab itulah mengapa ia adalah unik penting untuk wanita mengandung dan menyusu.

So,kita dah jelas tentang Omega 3, apa yang membezakan Omega Guard Shaklee dengan minyak ikan lain di pasaran?

Omega Guard Shaklee adalah minyak ikan yang diekstrak daripada ikan laut air sejuk (sardin,mackarel,heering,anchovies) di perairan negara Jepun. Ia bukan daripada hati minyak ikan.Omega Guard adalah 3 kali lebih tumpat daripada hati minyak ikan.Berbanding dengan produk omega di pasaran,Omega Guard merupakan minyak ikan yang paling tulen di dunia yang merangkumi rangkaian spektrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk EPA,DHA,ALA dan banyak lagi.Satu sajian Omega Guard dapat membekalkan  950mg asid lemak omega-3 EPA dan DHA.

Kebanyakan pengusaha-penguusaha kilang menggunakan kaedah penuylingan tekanan tinggi untuk mengekstrak minyak ikan,akan tetapi kaedah ini bukan hanya akan memusnahkan sesetengah nutrieen,malah tidak boleh menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan.Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard.Ia dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul untutk mengekstrak asid lemak Omega-3 paling yang paling tulen dan paling semulajadi sementara menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum,merkuri,arsenik,kadmium,dioksin dan PCB (polychlorinated biphenyl-merupakan bahan kimia industtri yang sangat toksin)




Manfaat Utama Omega Guard


  • Mencegah penyakit saluran darah dan strok - testimoni incik suami sendiri,,alhamdulillah sejak mengamalkan produk ini,tekanan darahnya kembali normal setelah sekian lama =) 
  • Membantu tumbesaran & perkembangan otak janin - ia adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf & retina
  • Membantu perkembangan memori - DHA membantu meningkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, which explains why iklan formula milk kat TV banyak emphasize pasal DHA 
  • Memelihara fungsi sendi (arthritis) - those yang ada gout pun elok ambil Omega
  • Mencegah insomnia dan membantu mengurangkan tekanan - orang2 stress,jemput ambil omega untuk menstabilkan emosi anda
Omega usually sangat laris untuk ibu mengandung,ibu menyusu dan kesihatan anak-anak. Orang yang nak kurus pun ada yang consume Omega.Harga retail RM136 with 90 capsules inside.Not bad la kan? ;)

So,to those yang berminat nak amalkan supplemen ini,boleh hubungi Intan di Facebook atau telefon : 019-7626464 .

Till then,bai bai~